Un tablou valoros

|

Ziua bună oameni buni!

Sunt Adrian Dincă si am deschis in București pe Soseaua Mihai Bravu 33, din pasiune pentru frumos, un atelier pentru înramarea tablourilor.

Pasiune da, așa am zis! 🙂

Suntem impresionați de fiecare dată de interacțiunea cu aproape orice formă de artă, avem gusturi simple, boeme, ne place frumosul si ne place “realul” pe care ni-l putem imagina privind o lucrare pe care o considerăm reușita, iar in atelier cautăm de fiecare dată sa oferim maxim de valoare fiecarei lucrari ce ne este incredintată.

Ne-am gandit sa impartășim aici, cu voi oameni curiosi si iubitori de frumos informații ce pot stârni o minima forma de interes, informații, evident din aceasta lume a frumosului, a operelor de arta, a creației în aceasta formă.

Acest prim episod am să-l dedic unei întamplari petrecute in urma cu câțiva ani, mai précis in 1958, când o pictură reprezentându-l pe Hristos, modestă ca marime (66x45cm) chiar mai modestă ca rezultat artistic și destul de deteriorată, a fost vandută de un domn, cu suma de 60$ (saizeci dolari) catre un anticariat. Aceeași pictură, “plimbată” între mai mulți proprietari, după mai multe restaurari si reconditionari care au afectat destul de mult in sens negativ lucrarea (schimbări de culoare, de stil, inclusiv adăugarea de barbă si mustață) – arăta la acel moment ca o “epavă întunecată si mohorată”,  in 2005 a fost achiziționată de catre doi dealeri de artă (Alexander Parrish și Robert B. Simon) pentru suma de 1.175 de dolari . Acestia au înțeles ca pictura veche a suferit daune și restaurări mai puțin reușite, drept pentru care au încredințat lucrarea cunoscutei si apreciatei expert in acest domeniu, doamna Dianne Modestini să examineze și să restaureze această pictură:   microscopia transversal a mostrelor de vopsea pentru identificarea nedistructivă a elementelor constitutive cu fluorescent cu raze X, SEM EDS, tehnici de imagistică folosind lumina UV, radiografie digitala X, reflectografie in infrarosu si reflectiografie cu mai multe benzi…

…în mod absurd, având în vedere prețul viitor, i-au adus-o într-un sac de gunoi de plastic negru….

Pe scurt,  distinsa si respectabila doamna a preluat aceasta lucrare ce arăta cel putin ciudat si cu rabdare si pertinenta a reusit sa scoata la iveala adevarata OPERA DE ARTĂ  ce se afla sub nenumarate straturi de lac si vopsea. Adică a descoperit  imaginea lui Hristos, Salvatorul Lumii (Salvador Mundi), o opera a lui Leonardo da Vinci!

Pictura este pe lemn de nuc cu dimensiunile de 66×45 cm si a fost vândută către un colecționar rus în 2013 cu suma – țineți-vă bine: 127.500.000 dolari !!!

Iar saga continuă 4 ani mai târziu, când în data de 15 noiembrie 2017, la casa de licitații Christie’s din New York, această lucrare a fost vândută către un colecționar arab  cu uriașa suma de 450.300.000 dolari!

Este cea mai mare suma plătită vreodată pentru o pictură.

Lucrarea și controversata ei atribuire lui Leonardo da Vinci este subiectul filmului documentar The Lost Leonardo

Acum această lucrare este expusa in Luvru Abu Dhabi dupa unele surse, iar dupa altele, in iahtul proprietarului

PS: îmi inchipui doar ca distinsul domn ce a vandut tabloul cu 60 de dolari in 1958 ar putea avea o venerabila varsta acum (80-90 de ani) așa că va rog daca cumva il stiti, sa nu ii spuneti povestea asta…

Distribuie