Scurtă istorie a ramelor

|

Acest domeniu delicat și plin de emoție al înrămării datează încă din cele mai vechi timpuri. Există anumite surse care atestă descoperirea unor rame în interiorul mormintelor egiptene ce își au originea în anii 200 înainte de Hristos. Tot astfel de cercetări au dus la găsirea unor rame cu o vechime de peste patru mii de ani.

Nu știm cu exactitate când a apărut prima ramă însă, știm că strămoșii ramelor de astăzi își au originea în secolele XI – XII și au o strânsă legătură cu partea religioasă reprezentată de biserică și alte lăcașuri de cult. În acea perioadă, ramele și picturile pe care le încadrau formau un întreg. Mai exact, marginea bucății din lemn pictate era trasata și sculptată, astfel încât să încadreze armonios opera creată. Aceste obiecte de artă se executau cu precădere pentru zona altarului.

În perioada renascentistă picturile au ajuns și în casele oamenilor, îndeosebi în ale celor cu un statut social înalt. Familiile înstărite au început să comande picturi pentru ele, iar atunci a fost momentul în care rama s-a despărțit de tablou. Arhitecții au creat primele rame, ei devenind astfel predecesorii meșterilor. Toate ramele din acele vremuri urmau un design asemănător, copiind liniile templelor, stilul de îmbinare și decorațiunile acestora. Atunci a fost momentul în care rama a început să capete un design asemănător celor din prezent și, la fel ca și acum, era acea „fereastră” către o altă lume care aducea în prim plan un nou fragment din viață.

În perioada Manieristă, ramele au început să capete un caracter unic, definit de locul din care fac parte. Spre exemplu, ramele Sansovino erau rame executate în stil italian, cu decorațiuni exagerate și efecte optice care distorsionau motivele clasice. Ramele Sunderland, englezești, aveau un design mai calm, cu frunze și elemente răsucite. Iar ramele olandeze erau decorate cu elemente care trimiteau către lumea marină și procesul de topire a argintului.

Tot în acest timp, producătorii de mobilier au început să se axeze și pe rame care au parcurs drumul evoluției design-ului mobilier: stil baroc, rococo și art nouveau. Odată cu tehnologizarea și modernizarea, ramele au început să fie produse cu mai multă ușurință și în cantități semnificative, devenind mai accesibile. Procesul de înrămare profesională s-a dezvoltat semnificativ și poate fi accesat în orice moment, cu ușurință și rapiditate.

Ofertele au început să crească însă, ramele și-au pierdut din încărcătura istorică și artistică pentru că, pentru majoritatea oamenilor, acestea au luat locul unui bun de consum. Chiar dacă mulți dintre noi am uitat de valoarea unei rame, trebuie să conștientizăm că aceasta, împreună cu obiectul pe care îl încadrează și în evidențiază armonios, formează o adevărată operă de artă, bucurie pentru ochii privitorului care o admiră.

Tu ce părere ai despre rame?

Distribuie